FRANSA’DA HOMEOPATİK UYGULAMALARIN GENEL TEDAVİ ÜZERİNDEKİ EKONOMİK ETKİSİ

Yazar:

Aurélie Colas1 , Karine Danno 1*, Cynthia Tabar1 , Jenifer Ehreth 2*, and Gérard Duru 3*

Kaynak:

Colas et al. Health Economics Review (2015) 5:18

Yayın Yılı:

2015

Çevirmen:

Yaren Hürdür

Çeviri Yılı:

2024

DOI:

DOI 10.1186/s13561-015-0055-5

ÖZET 

AMAÇ : Sağlık otoriteleri, sağlık harcamalarını dengeye kavuşturmanın yeni yollarını sürekli olarak aramaktadır. Bu konuyu incelemek için, Fransız genel tıbbında farklı tıbbi uygulama türlerinin (yani, konvansiyonel (CM-Hekim), homeopatik (Ho-Hekim) veya karma (Mx-Hekim)) yarattığı maliyetleri karşılaştırdık.

YÖNTEM : Fransız pratisyen hekimlerinin ulusal kaydından rastgele seçilen pratisyen hekimler, çalışmaya katılmaya davet edildiler. Katılımcıların seçimi, pratisyen hekimlerin reçetelendirme tercihleri doğrultusunda yapılan bir tabakalaştırma ile gerçekleştirilmiştir. Pratisyen hekimler üç gruba ayrılmıştır: (i) yalnızca konvansiyonel ilaçlar reçete eden hekimler (CM- Hekimler); bu hekimler, homeopatik veya tamamlayıcı ya da alternatif tıbbı nadiren veya hiç kullanmadıklarını belirtmişlerdir; (ii) homeopatik, tamamlayıcı veya alternatif ilaçları düzenli olarak reçete eden karma uygulamalı hekimler (Mx-Hekimler); ve (iii) çoğunlukla homeopatik ilaçlar reçete eden kayıtlı homeopatik hekimler (Ho-Hekimler). Katılımcı hekimler, bu üç gruptan birine yerleştirilebilmeleri için bir telefon anketini cevapladılar. Örneklemenin ikinci aşamasında, her bir katılımcı pratisyen hekiminin tıbbi pratiğine başvuran tüm hastalar üzerinde, eğitimli bir araştırma asistanı tarafından bir günlük anket yapıldı. Çalışmanın tek bir gününde görülen tüm hastalar dahil edilmiştir, ancak sağlık durumu kendi kendine uygulanan anketi tamamlamasını engelleyen hastalar hariç tutulmuştur. Çalışma, Commission Nationale Informatique et Libertés (CNIL) ve Conseil National de l’Ordre des Médecins (CNOM) tarafından onaylanmıştır. Katılımcı pratisyen hekimler, harcadıkları zaman için ödeme alırken, hastalar ödeme almamıştır. Çalışmamızda analiz edilen popülasyon, EPI3 çalışmasındaki ve çalışmaya dahil edilme sırasında düzenli pratisyen hekimleriyle görüşen her yaştan hastalardan oluşmaktadır. Bu nedenle, incelenen popülasyon, kesitsel EPI3 çalışmasındaki popülasyondan farklıdır çünkü yalnızca düzenli pratisyen hekimlerine başvuran hastalar seçilmiştir. Hastaların temsiliyeti açısından, EPI3 anketinin örneği, diğer ulusal çapta yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış ve önceki çalışmada raporlanan kriterlere göre verimliliği gösterilmiştir. Örneğin, sağlık sigortası tarafından uzun süreli hastalık (Fransızca'da Affection Longue Durée ALD) programına uygun olarak kaydedilen hastalar, EPI3 anketindeki hastaların %28'ini oluşturmuştur; bu oran, pratisyen hekimlerin hastalarına dair ulusal nüfus sayımında bildirilen %27'lik oranla benzer bir yüzdedir

SONUÇ : Homeopatik hekimler tarafından yapılan hasta yönetimi, küresel bir bakış açısıyla daha düşük maliyetli olabilir ve halk sağlığı açısından önemli bir fayda sağlayabilir.

ANAHTAR KELİMELER  : Konvansiyonel tıp; Aile hekimliği; Homeopati ; Ekonomik analiz; Reçete yazma uygulamaları