BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ HOMEOPATİK TEDAVİNİN UYKUSUZLUK ÜZERİNDEKİ ETKİNLİĞİ: ÇİFT KÖR, RANDOMİZE, PLASEBO KONTROLLÜ KLİNİK ÇALIŞMA
James Michael
2019
Yaren Hürdür
2025
10.1016/j.ctim.2019.01.007
Bu çift kör, randomize, plasebo kontrollü, paralel iki grup denemesinde, 60 hasta ya IHT/verum ya da kontrol/plasebo (1:1) gruplarına rastgele atanmıştır. Hasta tarafından doldurulan uyku günlüğü (6 madde; 1: uykuya dalma süresi, 2: gece ortasında uyanma süresi, 3: çok erken uyanma süresi, 4: yatakta geçirilen süre, 5: toplam uyku süresi saat cinsinden, 6: uyku verimliliği) ve Uykusuzluk Şiddet İndeksi (ISI) sırasıyla birincil ve ikincil sonuçlar olarak alınmış, başlangıçta ve 3 ay sonra ölçülmüştür.
Bulgular En sık kullanılan ilaçlar şunlardı: Natrum muriaticum (n=10; %43.5), Nux vomica (n=6; %26.1), Calcarea carbonicum, Lycopodium clavatum, Mercurius solubilis, Phosphorus ve Sulphur (her biri n=4; %17.4), Pulsatilla pratensis, Sepia succus ve Thuja occidentalis (her biri n=3; %13.0). Protokolde hem centesimal hem de 50 millesimal potansiyellerin kullanımı öngörülmüş olmasına rağmen, yalnızca 50 millesimal potansiyel uygun göründü ve bu potansiyel çalışmada kullanıldı.Bu çift kör, randomize, prospektif, plasebo kontrollü, iki paralel kollu klinik çalışmada, insomnia (uykusuzluk) çeken 60 hasta üzerinde yapılan değerlendirmelerde, uyku verimliliği, toplam uyku süresi, yatakta geçirilen süre ve ISI puanı açısından homeopati lehine, plaseboya göre istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlemlenmiştir ve etki büyüklükleri orta ile büyük arasında olmuştur. Diğer sonuçlar (örneğin, uykuya dalma süresi, gece ortasında uyanma süresi ve çok erken uyanma süresi) açısından grup farkları anlamlı olmamıştır. Bireyselleştirilmiş homeopati, plaseboya kıyasla anlamlı derecede daha iyi bir etki yaratmış gibi görünmektedir. Bağımsız çoğaltmalar ve metodolojik sağlamlık açısından güçlendirilmiş yeterli büyüklükteki denemeler gereklidir.